Thursday, October 25, 2012

Cara Memasak Bubur Nasi




Dah lama x post something ..So hari ni terpikir nak post Cara Masak Bubur Nasi (Porridge). Sumber2 nya dr googlelan saya di internet selama beberapa bulan ini.Sebab Hilda dah boleh makan solid food...Banyak sebenarnya cara yang boleh dibuat....:-


1) Masak & didihkan mcm biasa
 - ambil beras, basuh, lebihkan air & tunggu hingga ia kembang.

2) Goreng beras (Sesuai utk travel)
- ambil beras, basuh, goreng tanpa minyak, blend (bila sejuk) sehingga hancur.Simpan dalam bekas kedap udara.
- ambil serbuk beras yg telah digoreng, bancuh dgn air & jerang atas api sehingga mendidih.
- Kalau masa travel, ambil serbuk beras, campurkan dgn air mendidih..letak dalam termos lebih kurang 10 min. Siap masak.

3) Guna nasi cara 1
- ambil nasi yg kita makan, tambahkan air panas & jerang sehingga nasi kembang

4) Guna nasi cara 2
- ambil nasi, tambah air panas sikit, blend je terus

4) Guna slow cooker
- ambil beras, masukkan air dlm slow cooker & biarkan sehingga nasi kembang menjadi bubur
Disebabkan saya xde slow cooker, saya guna rice cooker biasa...masukkan beras, lebihkan air & biarkan sehingga kembang)