Saturday, November 14, 2009

Resepi ni dapat drp 1 website resepi ptg td masa tgh2 cari resepi untuk masak. Almaklumlah..orang x bpe pandai nak masak..Nak cari resepi lain dapat resepi lain.Biasalah,time x mencari jumpa mcm2,tapi time kita mencari,susah nak jumpa.Tp memandangkan x lama lagi bakal melalui saat-saat berpantang, i copy n paste dis resepi untuk rujukan sendiri saje sbnrnya..n kalo ada yang baca tu,kita sharing with others..

Resepi untuk orang-orang berpantang. Nama resepi ni pelik sikit,1st time dengar.Tak kisah lah apa nama skalipun..janji halal.Resepi ni dah diubah suai sikit oleh saya sendiri sbb kuantiti yang asal untuk 1 family. ;


Bejah ikan tenggiri;


Bahan-bahan ;

  • 1-2 potong ikan tenggiri
  • 2 genggam lada hitam
  • 1 kotak kecik santan
  • 2 buku kunyit hidup
  • sedikit garam
  • sedikit air

Cara-cara

  1. tumbuk kunyit sehingga lumat
  2. tumbuk lada hitam sehingga lumat
  3. masukkan kunyit + lada hitam + santan + air + garam ke dalam periuk
  4. kacau sebati sehingga santan masak
  5. kemudian, masukkan ikan
  6. rasa kemasinan, kalau semuanya dah ok, ikan pun dah masak, matikan api...Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment